És megint csak Tunézia ..... Karthágó

Múltkor Djerbában jártunk, bár csak felületesen jártuk körbe Tunézia legszebb szigetét.
Folytassuk kalandozásunkat az országban, ismerkedjünk meg néhány igazán figyelemreméltó nevezetességgel.

Az ország, különösen a tengerparti régió, már több ezer éve közkedvelt, csak az ókortól nézve, megfordultak itt a Punok, a Rómaiak és őket követve az Arabok. Az éghajlat igazán csak a partmenti, viszonylag keskeny sávban tette lehetővé a gazdálkodást, így természetesen a jelentősebb települések is itt találhatók

tuniszi_napkelte.jpg

Tunézia idegenforgalma jelentős, elsősorban a csodálatos tengerpartnak köszönhetően, de kultúrális szempontból is érdemes bejárni az országot. A szállodák megfizethetőek, bár a szállodák talán kevesebb luxust nyújtanak vendégeiknek.

Hová is mehetnénk először, mint Tuniszba, az ország fővárosába.

tunisz.jpg
Hajdani történelem órák ködös emlékei villanhatnak fel: Pun háborúk a Római birodalommal, Hannibál és elefántjai és természetesen Karthágó.

Tunisz talán a legrégibb város a Földközi tenger medencéjében. A várost i.e. 8. században alapították a Főníciaiak. Az elkövetkező évszázadokban befolyása nőtt, tulajdonképpen meghódította egész Észak Afrikát, valamint Máltát, Szardíniát és Szicíliát is.
Teljesen természetes, hogy a Római birodalomnak egy idő után már nagyon elege volt belőlük.
A hadiszerencse kezdetben Karthágónak kedvezett, de hiába kelt át Hannibál hatalmas sereggel és elefántokkal az Alpokon, Rómát nem tudta bevenni. A rómaiak okos hadviseléssel kifárasztották seregét és ellentámadást indítottak az afrikai partokon.

karthago.jpg

Karthágó elvesztette minden befolyását a tengeren és a 3. háborúban, miután nem voltak hajlandók feladni és lerombolni városukat, megsemmisítő vereséget szenvedtek.
A város teljesen elpusztult, Róma átvette az irányítást a tengereken és Észak-Afrikában egyaránt.
A várost később újjáépítették és a birodalom második legnagyobb városává fejlesztették.

karthago2.JPG