A kezdetek ... Lucius Fortunatus története

Köszönetnyilvánítás

Bevezetésként szeretnénk köszönetet mondani Dr. Fernandó Guilerinek és Dr. Amanda Rossinak, az ókori Római birodalom szakértő kutatóinak, Sebastiano Atyának, a Pápai levéltár Ókori részlege munkatársának és mindazoknak, akik segítséget nyújtottak abban, hogy e remek, az ókori Római birodalmat bemutató írás a világon először magyarul is megjelenhetett. 

mediterraneum.jpg

Dr.Guileri és Dr. Rossi 2014-ben indult kutatásuk során szinte véletlenül, kalandos körülmények között bukkant az erősen hiányos kéziratra, amelyet egykoron egy XIV. századi szakácskönyv lapjai közé rejtettek el.

Hogy miért, erre sajnos soha sem derült fény.

Külön érdekesség, hogy a levéltári nyilvántartás szerint 1972-ben egy amerikai kutatócsoport már foglalkozott a kézirattal, de kutatási eredményeiket nem közölték a levéltárral és más módon sem publikálták.

A Pápai Levéltár a kézirat kormeghatározását nem, csak másolását engedélyezte, így nem lehet megállapítani, hogy pontosan mikor íródhatott, de más ókori iratokhoz hasonlóan elképzelhető, hogy ebben az esetben is egy késői másolatról beszélhetünk.

Az írás tartalma több tekintetben eltér a hagyományos történelmi értelmezéstől, számos felvetése tudományosan is vitatható. Ettől függetlenül szeretnénk az olvasók elé tárni Serba, vagy másik nevén Lucius Fortunatus fordulatos életrajzi leírását, segítve, hogy önök is képet kapjanak az ókori Róma világáról.

A kézirat nem tartalmaz konkrét időpontokat és gyakran a helyszíneket sem említi. A dátumokat a történelmi események viszonyításával önkényesen határoztuk meg, a mai megszokott módszereket alkalmazva. A helyszínek beazonosításánál is hasonlóképpen jártunk el. A dokumentum részekre tagolását szintén saját elképzelésünk szerint végeztük, a jobb olvashatóság, az áttekinthetőbb szerkezet érdekében.

További kiegészítésként igyekszünk aktuális információkkal is segíteni a kedves olvasót, megkönnyítve az út egyes állomásainak mai korban való elhelyezését.

pont_du_gard.jpg

Címkék: Lucius